Vergroot je kansen om een baan te vinden: Ga netwerken!


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; JCommentsACL has a deprecated constructor in /srv/home/care2matchnl/domains/care2match.nl/htdocs/www/components/com_jcomments/classes/acl.php on line 17

Netwerken vinden veel mensen moeilijk en ongemakkelijk. Maar netwerken is ook: contacten leggen, over leuke dingen praten en kijken of je wat voor elkaar kunt betekenen. Wil je je kansen op een (nieuwe) baan vergroten, kun je echt niet zonder netwerken. En zo moeilijk is het niet, want eigenlijk doen we het allemaal.

 

De meeste vacatures komen nooit op een jobboard of in de krant. De meeste vacatures worden tegenwoordig ingevuld door medewerkers die via hun netwerk zijn voorgesteld voor de baan (referal recruitment). Of via hun netwerk over de vacature hebben gehoord en rechtstreeks hebben gereageerd. Er worden dus op allerlei manieren vacatures ingevuld via vrienden of bekenden. Heb je jouw pitch klaar en helder wat je wil? Hoe zorg jij er dan voor dat je jouw doel bereikt via je netwerk?

  • Praat met je collega‚Äôs en contacten wanneer je (nog) werkt. Niet alleen met de mensen boven en onder je, maar ook van andere afdelingen, klanten, opdrachtgevers, relaties etc. 
  • Praat ook met de mensen in je buurt, kennissenkring of de voetbalclub.
  • Netwerken is niet alleen praten maar vooral luisteren. Vraag om advies. De meeste mensen vinden het prettig om over zichzelf te praten. De boodschap dat je beschikbaar bent komt later in het gesprek vanzelf aan bod.

Netwerken is ook contacten leggen via bijvoorbeeld Linkedin. Volg de organisaties waar jij graag zou willen werken. Leg contact met de mensen die de baan hebben die jij graag zou willen. Zij weten altijd als eerste wanneer er een vacature is. Als je een bericht stuurt met het verzoek te connecten, geef aan dat je hun werk of vakgebied interessant vindt en geen updates meer wil missen. Er zijn maar weinig mensen die dit verzoek zullen negeren. Bijna iedereen vindt het leuk om een bericht te ontvangen waarin staat dat jij interessant bent om te volgen.

netwerken nieuwe baan

"Networking is more about 'farming' than it is about 'hunting'. It's about cultivating relationships"

(Dr. Ivan Misner, BNI)

 Dit blog verscheen voor het eerst op 15 april 2018 en is op 28 december 2019 geactualiseerd.

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s