Goed voorbereiden = goed sollicitatiegesprek

Heb jij een uitnodiging ontvangen voor een (online) sollicitatiegesprek? Fantastisch! Je hebt de eerste stap al genomen door hen te overtuigen dat je een goede kandidaat bent. Nu aan de slag voor de volgende stap en ervoor zorgen dat je goed voorbereid het sollicitatiegesprek voert en je ze overtuigt dat jij de juiste kandidaat bent voor die baan.

 

Onderzoek

Voordat je solliciteerde heb je natuurlijk al onderzoek gedaan naar de organisatie. Doe dit nu nog uitgebreider en kijk wat je allemaal nog meer kunt ontdekken. Haal informatie uit jaarverslagen, lees de website, de laatste nieuwsberichten, social media etc. Vraag vrienden, familie en kennissen wat zij weten over het bedrijf. Ken je iemand die er werkt, dat is helemaal fijn, dan kun je diegene al jouw vragen stellen. Al deze informatie kan jou weer goed van pas komen tijdens het sollicitatiegesprek. Zoek ook jouw gesprekspartner(s) op via bijvoorbeeld Google of LinkedIn en probeer zoveel mogelijk te weten te komen. Wie weet kun je tijdens het gesprek iets van wat je hebt gevonden gebruiken, een gezamenlijke hobby of vakantieplek?

 

Voorbereiding

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je veel vragen over jouw ervaring en persoonlijke eigenschappen verwachten. Bereid jezelf optimaal voor door het lijstje 'meest gestelde vragen sollicitatiegesprek' van Hays eens door te nemen. Via Google kun je natuurlijk nog veel meer sollicitatievragen vinden die je kunt gebruiken bij jouw voorbereiding.

Slimme HR-managers beschikken over een heel arsenaal aan simpele, maar slimme vragen waarmee ze goed kunnen inschatten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Sommige vragen lijken kinderlijk eenvoudig, maar zijn bedoeld om informatie naar boven halen die je graag verborgen had willen houden. en dat is precies waar het je mogelijke nieuwe werkgever om gaat. Anders gezegd: het zijn strikvragen. Bereid je daar dus goed op voor! Voorbeeldvragen, het waarom van de vragen, waarom ze zo tricky zijn en een advies voor het beantwoorden ervan vind je hier in het downloadbare pdf. 

Zorg ook dat je zelf vragen hebt voorbereid en dat je daarbij interesse toont in je gesprekspartner en de organisatie. Tijdens het sollicitatiegesprek voor de baan van je dromen zal de recruiter zeker aan jou vragen: "Heb je nog vragen voor mij?” Welke vraag stel je dan. Adviseur Recruitment Ikrame el Bouzidi heeft een lijst samengesteld met dé beste vragen die je als kandidaat kunt stellen.

Veel recruiters gebruiken de STARR-methode tijdens het sollicitatiegesprek om zo efficiënt mogelijk antwoord te krijgen op een bepaalde vraag of een beeld te schetsen van een situatie. Jij kunt deze methode zelf ook inzetten voor meer succes. Hoe je dat doet, lees je in het artikel van de Sollicitatiedokter. Oefen het gesprek alvast met een werkvindmaatje, zodat je jouw verhaal goed helder hebt, de antwoorden op de vragen goed oefent en je daardoor veel zelfverzekerder het gesprek kunt voeren.

starfish 74535 1920

 

 

Eerste indruk

Oefen de weg er naartoe zodat je de weg weet en je weet hoelang je er over doet en dus ruim op tijd komt. Als je te laat bent begin je niet met de juiste eerste indruk en moet je extra je best doen in het gesprek dit weer goed te maken. En weet dat je vanaf het moment dat je binnen bent wordt geobserveerd. Soms wordt de receptioniste gevraagd naar haar eerste indruk. Zorg dat je enthousiast en vitaal overkomt tijdens een sollicitatiegesprek en dat de werkgever jouw positieve kant ziet.

 

Online solliciteren

Momenteel is online solliciteren meer norm dan uitzondering. Hoe bereid je je voor op zo’n online sollicitatiegesprek? En waar moet je op letten tijdens het videosolliciteren? In de video legt recruiter Marleen van Young Capital uit hoe je digitaal solliciteren het beste aanpakt.

computer 1185626 1920

Houding

Stel je niet terughoudend op. Weet welke oplossing jij komt brengen. Laat jouw enthousiasme zien op punten die relevant zijn voor de functie en de organisatie. Heb je verteld wat je wilde vertellen? Of was je zo zenuwachtig dat er iets heel anders uit kwam? Je kunt dat gewoon vertellen en jezelf de kans geven om het alsnog goed te doen.

 

Do

Bedenk zowel drie goede als drie minder goede eigenschappen van jezelf en voorbeelden in werk- of thuissituatie waar die eigenschappen naar voren kwamen. En bedenk wat je wilt doen om je minder goede eigenschappen te verbeteren. Let daarbij goed op woordkeuze. Je kunt jezelf lui noemen of een efficiënte werker. Iedere goede eigenschap heeft een eigen valkuil, maar iedere slechte eigenschap heeft ook z’n goede kanten! Als je hier bewust van bent, kom je al een heel eind.

 

Don’t

Stel geen vragen over onderwerpen die je ook in de vacaturetekst of op de website van de organisatie had kunnen vinden. Dit kan overkomen alsof je je niet goed hebt voorbereid.

Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over het salaris, de werktijden of arbeidsvoorwaarden. Dat komt in een eventueel volgend gesprek aan bod.

 

Leeftijd

Als je de vraag krijgt in het sollicitatiegesprek: antwoord dan bijvoorbeeld: ‘je kunt dat uitrekenen aan de hand van de ervaring op mijn cv, ik ben 57.’ En dan zet je achter die zin een duidelijke punt.
Voel je als oudere vrij om zelf niet over je leeftijd te beginnen. Maak er geen punt van als iemand anders dat wel doet. Reageer niet op vacatures, onderzoek in welke sectoren of beroepen jij de grootste meerwaarde hebt, en laat in netwerkgesprekken je vakmanschap blijken.

 

Vervolgprocedure

Als het gesprek (bijna) is afgelopen en je weet nog niet hoe de vervolgprocedure er uit ziet? Vraag dan wie gaat je bellen of mailen en wanneer. Kun je die persoon zelf bereiken als je na die dag en tijd nog niets hebt gehoord of als je elkaar mis bent gelopen? Probeer in ieder geval te voorkomen dat je zit te wachten op iets waarvan je niet weet wanneer het komen gaat!

 

Extra tip

Ben je het (net) niet geworden? Dat is balen. Het kost vast wat tijd om over die teleurstelling heen te komen. Geef jezelf die tijd en probeer daarna positief terug te kijken op deze ervaring. Vergeet niet om te vragen waarom je bent afgewezen en kijk, als dat kan, of je nog contact kunt houden voor kansen in de toekomst. Wie weet kan dat jou én de organisatie nog een toekomstige samenwerking opleveren. Omstandigheden kunnen snel veranderen. Laat in ieder geval een positieve indruk achter en wordt nooit boos of verongelijkt.  

Oefening baart kunst. Hoe meer en hoe vaker je oefent hoe beter het gesprek zal verlopen. Naarmate je meerdere gesprekken hebt gevoerd, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Dus raak niet teleurgesteld als de eerste paar sollicitatiegesprekken niks opleveren. Bij het voeren van ieder gesprek wordt je beter en zelfverzekerder.

 zelfverzekerd solliciteren

 

"One important key to success is self-confidence. An important key to self-confidence is preparation"

(Arthur Ashe)

 

 

 

Dit blog verscheen voor het eerst op 13 februari 2021 en is bijgewerkt op 8 februari 2024.