Belemmerende overtuigingen: knuffel jouw beren op de weg

Wat houdt jou tegen bij het zoeken naar en vinden van jouw droombaan? Zeggen jouw interne saboteurs: "Dit kun je niet" of "wat gebeurt er als"? Of zijn het de mensen in jouw omgeving die jou tegenhouden? Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen en welke beren kom jij tegen op jouw weg?

 

Veranderen is moeilijk, gedrag aanpassen is moeilijk. Gewoon doorgaan zoals je altijd deed is makkelijker. Veranderen...hoe dan? Start met jouw persoonlijke overtuigingen en werk aan jouw mindset. Verandering is beweging en dat gaat niet altijd van een leien dakje. Ook jouw omgeving is heel bepalend in het halen van jouw doelen.

tekst belemmerende overtuigingen

Durf je eigen pad te bewandelen. Er zullen toch altijd mensen zijn die jou niet snappen, vooral als jij een ander pad wil inslaan. Vaak is het hun eigen onzekerheid of angst die ze op jou projecteren. Zoek daarom mensen op die jou inspireren en verder kunnen helpen.

Fouten maken moet!
Niemand kan iets dat hij of zij nog nooit gedaan heeft de eerste keer 100% goed doen. Iedere expert is expert geworden in iets waar ze in eerste instantie niets van wisten.
Durf fouten te maken en leer ervan. Pas dan maak je stappen en kun je groeien. We kennen inmiddels allemaal de quote van Pippi Langkous; "Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan". Uit die comfort zone dus!

Imposter syndrom
Of heb jij misschien last van het imposter syndrom? Leg jij de lat genadeloos hoog voor jezelf en onderschat je jouw eigen prestaties. Hoe goed je je werk ook doet. Hoeveel diploma’s of complimenten je ook krijgt. Toch ben je bang je doelen niet te halen omdat je hardnekkig twijfelt aan jouw eigen kwaliteiten.
Uit onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat 24% vaak last heeft van het gevoel de boel te bedriegen.

imposter syndrom

(uit Psychologie Magazine nr. 1 2020)

Angst zit in jouw hoofd, maar door te blijven oefenen en je er bewust van te zijn dat het tussen jouw oren zit, kun je er mee leren omgaan en jouw innerlijke criticus op de achterbank zetten. En één troost: je bent niet de enige!

Ja maar wat als alles lukt?
Het boek van Bertholf Gunster, grondlegger van het Omdenken kan je helpen bij het omdenken van jouw gedachtes. Hoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we ten diepste willen? Waar komt toch die innerlijke stem vandaan die ons ervan weerhoudt ten volle te leven? Ja, maar dat kan ik niet. Ja, maar daar ben ik te oud voor. Ja, maar zo ben ik nou eenmaal. Ja-maar als levenshouding is op zijn zachtst gezegd niet erg vruchtbaar.
Denk het eens om naar "Ja en..."!

Bekijk hier de peptalk van Bertholf Gunster: 

omdenken wat als alles lukt

 

Financiën
Een ander kan jou natuurlijk niet in de portemonnee kijken. Maar als jij eerlijk naar jouw financiële situatie kijkt, heb je dan echt dat forse salaris nodig? Misschien zijn er andere opties. Heb je een partner waarmee je kunt overleggen, zodat jij misschien (een tijdje) wat minder geld in het laadje hoeft te brengen? Dat geeft jou de tijd en de ruimte om te onderzoeken wat je écht wil gaan doen en hoe je dat voor elkaar krijgt. Kun je misschien een (deeltijd) opleiding doen of een stage? Daarnaast is er dan misschien ruimte voor een parttime baan? Of heb je spaargeld waarmee je een periode kunt overbruggen? En is het echt nodig om drie keer per jaar op vakantie te gaan of iedere week dure designerkleding te kopen? Misschien zijn er andere zaken waar je op kunt bezuinigen waardoor je aan jouw droombaan vol werkgeluk kunt beginnen, ondanks dat je dan minder verdient. Wat is jouw uiteindijke doel en wat weegt voor jou het zwaarst?

doel bereiken

"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do"

(Walter Bagehot)

 Dit blog verscheen voor het eerst op 9 september 2019 en werd op 15 december 2019 geactualiseerd.

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s