Met jouw unieke talenten een droombaan vinden.

Weet jij waar jij heel goed in bent? Waarvan kom je in een flow? Wanneer vergeet je de tijd en waarvan krijg je energie? Welke talenten, skills en kwaliteiten dragen bij aan jouw werkgeluk?  Wat maakt jou uniek? Ga dat ontdekken en vind jouw droombaan!Hoe goed ken jij jezelf nou eigenlijk. En hoe kom je erachter wat echt belangrijk voor je is en hoe die droombaan er nou eigenlijk uit moet gaan zien. En dan twijfel je misschien ook nog of je wel goed genoeg bent. Vaak ben je veel te bescheiden en heb je veel meer in huis dan waar jij je bewust van bent. Onbewust bekwaam dus. Hieronder een aantal hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen om jouw doel te bereiken.

Uit een onderzoek van Martin Seligman (grondlegger van de positieve psychologie) blijkt nl. dat als je je bewust bent van jouw sterke kanten en talenten en je deze kunt toepassen in jouw werk, dat jouw gevoel van werkgeluk en welzijn dan zal toenemen.

“Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.”
– Albert Einstein

Testen
Een persoonlijkheidstest kan je helpen bij het vormgeven van jouw droombaan. Als je goede keuzes wilt maken, moet je weten wie je bent en wat bij je past. Via bijvoorbeeld 123test kun je allerlei gratis tests doen. 
Deze tests leren je meer over jezelf, wie je bent, wat je belangrijk vindt etc. Het zijn geen uitgebreide tests, maar zeker de moeite waard om te maken. Wil je het echt goed aanpakken kun je een test doen via een loopbaancoach en de resultaten laten interpreteren in een persoonlijk gesprek.

360 graden feedback
Welke kwaliteiten, vaardigheden, talenten, eigenschappen en skills heb jij?  Voor jou zijn het vaak heel gewone eigenschappen. Maar pas als anderen je er op wijzen word je je bewust van jouw talenten.

feedback talenten droombaan vinden
Organiseer je eigen 360 graden feedback over je kwaliteiten, je valkuilen en wat jou bijzonder en uniek maakt. Vraag aan verschillende mensen die jou goed kennen om vragen voor jou te beantwoorden. Vraag (ex-) collega’s, vrienden en familie. Hoe meer mensen meedoen, hoe completer je beeld wordt. En daarmee ook jouw beeld over kwaliteiten en talenten die jij heel gewoon vindt, maar die een ander blijkbaar enorm in jou waardeert en die jou uniek maken. Je zult zien dat je daarna op een heel andere manier naar jezelf en je loopbaan kijkt. Stel hiervoor een vragenlijst samen. Er zijn veel voorbeelden van feedbackformulieren te vinden via Google of Pinterest.

Voorbeeldvragen:

  • Hoe zie je mij? 
  • Wat maakt mij “bijzonder/uniek”? 
  • Waar ben ik volgens jou goed in? 
  • Waar word ik blij van?
  • Wat denk jij dat ik zal blijven doen als ik een miljoen zou winnen?
  • Waar zou jij mij graag voor inzetten? 
  • Kun je 5 kwaliteiten van mij benoemen met onderbouwing?
  • Kun je 5 persoonlijke kenmerken van mij benoemen.
  • Kun je 2 punten aangeven waar ik aan zou kunnen werken. Geef ook aan waarom je deze punten hebt gekozen.
  • Welke tip heb je voor mijn loopbaan?

Maak een wordcloud van de genoemde talenten en kwaliteiten. Het helpt je herinneren waar anderen jouw kwaliteiten en talenten zien die jij wegwuift als "dat heeft toch iedereen". Deze woorden kunnen je ook weer helpen bij het schrijven van jouw profieltekst op jouw cv en de samenvatting op Linkedin.

Lees ook: Tips om een cv te maken waarmee jij jouw droombaan gaat vinden.


talenten droombaan vinden
Dromen
Droom eens zonder beperkingen. Alles is mogelijk en niets te gek. Hoe ziet een werkdag er dan uit? Hoe ziet jouw droombaan er dan uit?

Lees ook: Tips voor het vinden van een droombaan

Talenten inzetten
Nu je meer inzicht hebt in jouw talenten en kwaliteiten en wat jij nodig hebt om jouw werkgeluk te vergroten, kun je op zoek naar werk waar je dat kunt inzetten en onderzoeken hoe die arbeidsmarkt er voor die sector of branche uit ziet. 

En misschien kun je zelfs in jouw huidige baan meer van jouw talenten inzetten, zodat je meer werkgeluk gaat ervaren. Ga eens in gesprek en bespreek wat de mogelijkheden zijn. Wie weet wil je daarna helemaal geen andere baan."Waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, ligt jouw roeping."

(Aristoteles)Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s