Wat je kunt doen om jouw werkgeluk te verhogen

Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Daar breng je een groot deel van je tijd door. Daarbij is werkgeluk van grote invloed op de rest van jouw leven. Zit je nu iedere dag te mopperen omdat je een vreselijke baan hebt? Ga je het dan in jouw huidige baan anders aanpakken? Of zoek je een andere baan? En weet je dan wat je zoekt en nodig hebt om meer werkgeluk te ervaren? Het gras is niet altijd groener bij de buren!

 

Werkgeluk is meer dan het hebben van een leuke baan. Het is het hebben van een baan waar je voldoening uit haalt en waarbij je het gevoel hebt dat jouw talenten tot hun recht komen. Dat je het gevoel hebt dat je een bijdrage levert. Een manier van werken waarvan je energie krijgt en die bijdraagt aan jouw geluksgevoel.

Kijk ook eens deze video: Wat is werkgeluk? En hoe belangrijk is het?

 

werkgeluk 2022

 (via https://nationaalwerkgelukonderzoek.nl/)

Jobcraften 

Hoe kijk jij naar jouw huidige baan? Mis je dan iets? En welke talenten zou je graag meer willen inzetten zodat je meer energie en werkgeluk ervaart? Erover in gesprek gaan biedt vaak al mogelijkheden. Misschien zijn er intern wel oplossingen te vinden en kun je in overleg iets in je huidige baan aanpassen waardoor er een positieve beweging ontstaat en je weer met meer plezier aan de slag gaat.

Met Jobcraften kun je dus aardig in de buurt komen van jouw droombaan. Jobcraften betekent dat je sleutelt aan je huidige baan met als doel deze beter aan te laten sluiten op jouw behoeftes, sterke punten, talenten en ambities. Je geeft je baan dusdanig vorm dat die beter bij je past en je werkgeluk toeneemt. Je verandert je baan zonder van baan te veranderen.

Het betekent niet dat je alleen maar dat hoeft te doen wat je leuk vindt. Het gaat er niet om dat je je baan volledig omgooit naar jouw wensen; het gaat er vooral om dat je kritisch kijkt naar wat jou energie geeft en je hier je baan op probeert vorm te geven. Uiteraard binnen de mogelijkheden die je werkgever te bieden heeft. Maar je baan inrichten naar de behoeften van de organisatie én de wensen van werknemers, levert ook werkgevers wat op.

Gemotiveerde medewerkers verzuimen minder en zijn vele malen productiever. Als je open het gesprek aan gaat over wat jou blij maakt en jou drijft, dan kun je ook veel beter samen bepalen of je functie nog bij je past. En samen gerichter inzetten op taken die jou energie geven, in plaats van kosten. Daar wordt uiteindelijk iedereen blijer van.

Hoe pak je dit aan?

  1. Breng in kaart waar jouw sterke punten liggen. Wanneer ga jij met veel plezier naar je werk? Waar word je blij van? 
  2. Waar liggen je ambities? Waar wil je naartoe werken, waar wil je over 5 jaar staan? Wat zijn je interesses? 
  3. Kijk eens goed naar je functie. Welke taken geven je energie, welke kosten je energie en hoe is de verdeling? 
  4. Bespreek dit met je collega’s. 
  5. Bespreek vervolgens de input met je leidinggevende. 
  6. Evalueer dit regelmatig.

(via Diana van Asten van Artemis)

Mindset
Volgens Kelly Weekers, auteur van het boek Happy Life 365, is ons denken bepalend voor ons geluk. Wil je meer werkgeluk ervaren en positiever zijn, dan moet je dus werken aan je mindset. Niet blijven denken aan wat er niet is, maar aan wat er wel is. Niet blijven denken in problemen, maar in mogelijkheden. Niet laten afleiden door wat anderen vinden, maar focus op jezelf en waar jij gelukkig van wordt. Neem zelf de regie, zorg ervoor dat je weet wie je bent en waar je gelukkig van wordt, zodat je daar iedere dag aan kunt werken. Je kunt niet altijd bepalen wat er op je pad komt, maar wel hoe je er mee omgaat.

Gezondheid
Het is verbazingwekkend dat mensen de "veiligheid" van een vast contract belangrijker vinden dan hun gezondheid. Doormodderen met klachten en frustraties. Dit kan een enorme impact hebben op de gezondheid. Vaak zijn er meerdere oorzaken waardoor disbalans is ontstaan. Maak het bespreekbaar en ga er mee aan de slag! En vergeet niet dat jouw vitaliteit van grote invloed is op jouw werkgeluk! Gezonde voeding, beweging én voldoende slaap en ontspanning worden vaak onderschat, maar heeft een enorme impact op hoe je je voelt. 

Lees ook: Vitaal solliciwerken - Hoe vitaliteit bijdraagt aan passie zoeken en droombaan vinden

Psycholoog Jaap van den Broek stelt in het artikel in Psychologie Magazine dat: "werk één van de manieren is waarop mensen hun aangeboren psychologische behoeften kunnen bevredigen. Zo hebben we behoefte aan autonomie (regie over ons eigen gedrag), competentie (gevoel van bekwaamheid) en verbondenheid met anderen. Wie werk heeft dat daaraan voldoet, is gemotiveerder, blijer, fysiek fitter, geestelijk gezonder en productiever, blijkt uit talloze onderzoeken. Bovendien kun je alleen dan gepassioneerd en bevlogen raken, waardoor werken zelfs een bron van geluk wordt. Omgekeerd leidt werk vaker tot een burn-out als we geen idee hebben waarvoor we het eigenlijk doen." In het artikel ook mooie voorbeelden hoe je meer betekenis aan je werk kunt geven.

Vragenlijst

vragen werkgeluk

  • Welk cijfer geef je nu aan jouw werkgeluk in jouw huidige baan?
  • Wat maakt dat je dit cijfer hebt gegeven?
  • Wat moet er veranderen om het cijfer en daarmee jouw werkgeluk te verhogen?
  • Welke stappen kun jij zelf zetten en wat levert jou dat op?
  • Als je een fijne werkdag hebt gehad, wat heeft dan aan dat fijne gevoel bijgedragen en kun je dat vaker inzetten?
  • Hoe is de werk-privé balans en welke invloed heeft jouw baan daar op?
  • Wat kan jouw werkgever hierin voor jou betekenen?
  • Heb je nog iets van andere mensen nodig? Wie zijn dat en wat verwacht je van hen?
  • Kun je afspraken maken met die mensen om die verwachtingen te bespreken en afspraken te maken?
  • Wat levert jou dat op?

Als je jouw antwoorden ziet, met een andere mindset naar jouw baan kijkt, er met anderen over praat en wat aanpassingen doet, valt het dan misschien toch best mee? En is jouw baan zo slecht nog niet? En ligt alles altijd aan anderen? Of kun jij door zelf aan de slag te gaan en jouw mindset aan te passen iets veranderen en jouw werkgeluk verbeteren? Meer werkplezier zit in kleine dingen, soms is een minimale aanpassing al voldoende. Je moet er alleen achter komen waar dat voor jou in zit. 

 

Lees ook: Met jouw unieke talenten een droombaan vinden

Aanpakken, accepteren en loslaten óf weggaan
Je kunt problemen of negativiteit niet blijven ontwijken en negeren. Of er bij anderen over klagen, want dat lost niets op. Praat daarom met de mensen waarmee je samen een oplossing kunt vinden. Probeer er met elkaar uit te komen. Als jij er niet mee aan de slag gaat, verandert er niets en blijf je in de slachtofferrol hangen. Aan jou de keuze. Kun je iets aan de situatie veranderen: pak het dan aan. Heb je geen invloed op de situatie: accepteren en loslaten óf weggaan.

 smiley werkgeluk

Zit je nog steeds met dat gevoel dat je een andere baan wil, wees dan ook niet bang om uiteindelijk de knoop door te hakken. Het is dan vast een hele opluchting dat de baan uiteindelijk is opgezegd en om stappen te zetten naar een baan waar jij wel werkgeluk in vindt. Ga daar dan mee aan de slag en zorg dat je arbeidsmarktklaar bent of wordt.

 

"If you always do what you always did, you will always get what you always got."

(Albert Einstein)

 

Dit blog verscheen voor het eerst op  21 september 2019 en werd op 19 februari 2024 geactualiseerd.