Jouw arbeidsmarktwaarde

Hoe realistisch is jouw zelfbeeld en hoe beoordeel jij jouw waarde op de arbeidsmarkt op dit moment ten opzichte van jouw doel? Heb jij alles in huis om jouw droombaan te bemachtigen of heb je nog wat stappen te zetten?

 

Bij het onderzoeken welke talenten en kwaliteiten jij wil inzetten in jouw (toekomstige) baan, kun je daar zonder belemmeringen over dromen. Daarna is het tijd om te onderzoeken hoe realistisch jouw doel en jouw arbeidsmarktwaarde is en welke stappen je kunt zetten om jouw doel te bereiken.

Onderzoek
Is er werk in de sector waar jij graag zou willen werken en hoe ziet de toekomst van dat beroep er uit? Hoeveel vacatures zijn er en hoeveel concurrenten moet je bij het solliciteren verslaan? Zou jij jezelf aannemen? En waarin ben jij dan uniek ten opzichte van een ander?

Lees de vacatures van functies waar jij op zou willen reageren. Wat spreekt je aan? Heb jij alles in huis om dat te kunnen? Wat mis je nog en hoe zorg je dat je het krijgt. Heb je de gevraagde opleiding, kennis en ervaring? Beschik je over de juiste skills en competenties?

Dromen Durven Doen
Wees eerlijk naar jezelf en kijk waar jouw skills, competenties, opleiding en ervaring aansluiten op de arbeidsmarkt. Waar zitten dan jouw ontwikkelpunten als je kijkt naar vacatures waar jij op zou willen reageren? Hoe ga jij ervoor zorgen dat je voldoet aan de eisen, welke stappen moet je dan nog zetten? Maak een plan en zet die verschillende stappen die nodig zijn om jouw doel te bereiken. Waar een wil is, is een weg.

Praat met mensen die het werk doen wat jij graag zou willen. Ontdek of dat werk voldoet aan jouw verwachtingen of juist niet. Dan kun je jouw doelen ook direct weer bijstellen.

Ga stagelopen, doe vrijwilligerswerk, volg een opleiding, een bijscholing of een online cursus. Een opleiding gaat echt niet meer je hele loopbaan mee.
Laat zien dat jij je blijft ontwikkelen en op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Klaar voor de toekomst?
Skills die de komende jaren steeds meer gevraagd zullen worden zijn bijvoorbeeld:

  • samenwerken
  • zelfredzaamheid
  • flexibiliteit
  • veerkracht
  • veranderbereidheid
  • digitale vaardigheden

In hoeverre beschik jij al over deze skills? 

Workshops en netwerkbijeenkomsten
Neem deel aan netwerkbijeenkomsten en workshops voor werkzoekenden. In veel bibliotheken kun je bijvoorbeeld terecht voor een Walk & Talk, de koffiepauze voor werkzoekenden. Eventmanagers van De Broekriem organiseren in het hele land netwerkbijeenkomsten en workshops. Je kunt ook zelf eventmanager worden, goed voor je cv en je netwerk. Of ga naar de nationale werkbezoekdag.

Maak keuzes
Wat wil je minimaal verdienen? Is dat reëel voor de baan waar jij op solliciteert? Welk salaris wordt er in de vacature genoemd? Vaak zijn organisaties gehouden aan functieprofielen en de daarbij behorende salarisschalen. Dan kun jij niet eisen dat je een hogere salarisschaal wil. En zijn jouw salariseisen passend bij die carrièreswitch die jij wil maken?
Of is betekenisvol werk voor jou belangrijker en maak je daarom andere keuzes?
Ben je op zoek naar één volledige baan of sta je ook open voor een combinatie van banen? De vaste baan is er niet of nauwelijks meer, dus misschien kun je jouw kwaliteiten wel in meerdere (tijdelijke) (deeltijd)banen inzetten? Heb je je al ingeschreven bij verschillende uitzend- of detacheringbureau's? Of wil je je eigen onderneming starten?

Positief blijven
Afgewezen worden is natuurlijk nooit leuk. En ook jou is het vast al eens (of meerdere keren) overkomen. Dát het gebeurt is onvermijdelijk, je kunt immers niet altijd de beste, leukste of meest geschikte zijn. Maar je kunt wél zelf bepalen wat je vervolgens doet. Ga je bij de pakken neerzitten of pas je je strategie aan en probeer je het gewoon net zo lang tot het je toch lukt? Wees veerkrachtig! Elke ervaring is weer een leermoment, gebruik de feedback weer voor de volgende keer. Als jij blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al kreeg.

stappen droombaan

Focus je op jouw doel en wees eerlijk tegen jezelf! Welke stappen moet jij nog zetten? Weet wat je zoekt voordat je gaat solliciteren en geef niet op!

"Do what you have to do, until you can do what you want to do."

(Oprah Winfrey)

 

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s