Zo springt jouw motivatiebrief er uit!

Standaard brieven komen er genoeg binnen of sollicitaties met alleen een standaard cv. Jij kunt jezelf met een goede motivatiebrief onderscheiden van de rest van de sollicitanten. Een goede motivatiebrief zorgt ervoor dat duidelijk wordt dat jij de geschikte kandidaat bent én dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek!

 

Door verschillende goeroes in sollicitatieland wordt verkondigd dat de motivatiebrief gaat verdwijnen. Het insturen van een cv of sollicitatievideo zou voldoende moeten zijn, maar vergis je niet: ook nu blijkt de motivatiebrief nog steeds reuze belangrijk (lees het hier in het artikel van Werf&) en is het nog steeds vaak een verplicht document wat je moet uploaden wanneer je online solliciteert.

 

Onderzoek!

Als je de vacature goed leest, ontdek je het probleem wat jij voor hun gaat oplossen. In een goede sollicitatie spat de motivatie voor de vacature en de organisatie er af. Onderzoek daarom ook de organisatie. Waar staat het bedrijf voor? Welke doelen streven ze na en wat willen ze de komende periode bereiken? Hoe is de bedrijfscultuur, wie werken daar? Het is ook goed om vooraf telefonisch contact te hebben met de recruiter of verantwoordelijke voor de vacature, zodat je dat ook kunt benoemen in jouw motivatiebrief en je naam alvast bekend is. Stel gerichte vragen waarvan je het antwoord niet in de vacaturetekst kunt vinden!

 aerial 3303830 1920

Zorg voor een persoonlijke aanhef.

Als je in de vacaturetekst geen naam kunt vinden is dat alvast een vraag die je tijdens het telefoontje zou kunnen stellen.

 

Wees origineel

Begin jouw brief niet met: “Na het lezen van de vacature werd ik direct enthousiast”. Wil je in positieve zin opvallen, bedenk dan iets anders. Je zou bijvoorbeeld kunnen vertellen wat ertoe heeft geleid dat je nu solliciteert. Gebruik je eigen woorden en voorbeelden en wees authentiek. Kopieer niet dezelfde woorden uit de vacaturetekst, maar gebruik synoniemen.

 

Jouw persoonlijke motivatie

Gebruik geen container begrippen maar stel jezelf meerdere malen de “waarom-vraag” , je zult zien dat je daardoor een persoonlijker motivatie kunt schrijven. Laat zien hoe enthousiast en gedreven je bent en stem jouw motivatie af op het gevraagde in de vacature. Leg de nadruk op jouw werkervaring die past bij de vacature, zonder jouw cv uitgebreid te herhalen (lees hier de cv tips) en vertel wat jij kunt betekenen voor de organisatie waar jij solliciteert. Waarom moeten ze voor jou kiezen? Wat kom jij brengen? Benoem waarom je juist voor déze organisatie wilt werken. De mensen die jouw brief lezen werken er namelijk al en zij willen weten waarom jij graag bij hen wilt komen werken. Daarbij zoeken ze onbewust naar punten van herkenning.

 

Wees eerlijk!

Over waarom je van baan wilt veranderen, waarom je iets nieuws zoekt. Ook als je nu solliciteert op deze baan terwijl je nog maar een jaar in je huidige functie zit of een gat in je cv hebt, leg het uit. Het is helemaal niet erg als je een verkeerde beslissing hebt genomen of dat de bedrijfscultuur niet bij je past. Maar benoem het wel, want anders gaan mensen het voor je invullen. Het laatste wat je wilt is dat je toekomstige werkgever denkt dat je iets bewust verbergt.

 

Schrijf kort, bondig en to the point.

Denk eraan, de lezer heeft maar beperkt tijd! Probeer daarom tot de kern te komen, “less is more”. Waarom je bent ontslagen of hoeveel salaris je wilt verdienen hoort niet in de motivatiebrief en spellingsfouten zijn not done! Laat je brief daarom altijd goed controleren.

Afsluiting

Sluit je brief af met een enthousiaste en pakkende laatste zin die de lezer motiveert om jou uit te nodigen voor een gesprek.

 

“Believe you can and you’re halfway there”

(Theodore Roosevelt)

 

 

Dit blog verscheen voor het eerst op 12 december 2020 en is bijgewerkt op 8 februari 2024.