Jouw baan-kans vergroten met deze cv-tips

De meeste cv's die recruiters ontvangen zijn een aantal witte pagina's vol met zwarte letters en enorm onoverzichtelijk. Hoe kan jouw cv een goede eerste indruk maken en met meer kans op de stapel “uitnodigen” belanden i.p.v. de stapel “afwijzen”? Zet de juiste stappen en vind met deze tips jouw droombaan.

Volgens onderzoek besteden recruiters gemiddeld maar 6 seconden aan het lezen van een cv voordat ze de eerste beslissing nemen over de kandidaten. Er werd een wetenschappelijke techniek genaamd “eye tracking” gebruikt bij 30 professionele recruiters om hun oogbewegingen gedurende een periode van 10 weken te onderzoeken. Volgens het onderzoek zijn dit de belangrijkste onderdelen van je CV:

  • Naam en contactgegevens
  • Huidige baan en functie
  • Startdatum van huidige baan
  • Vorige baan en vorige functie
  • Begin-en einddatum van de vorige baan
  • Opleiding

Voor het volledige onderzoek zie pdf

Wat kun jij doen om er voor te zorgen dat jouw cv niet afschrikt maar dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?

 

Een juiste opmaak met een goede overzichtelijke indeling

Het is belangrijk dat jouw contactgegevens, werkervaring en opleiding snel te vinden zijn. Vermeld werkervaring en opleidingen daarom in chronologische volgorde, de meest recente dus altijd bovenaan.

Je kan een cv er uit laten springen door een verrassende opmaak, een accentkleur of het toevoegen van een foto. Dit hoeft niet met felle kleuren en allerlei tierlantijntjes. Kijk ook kritisch naar de foto. Benadrukt deze wat je uit wil stralen met je CV?

Zie voor voorbeelden de Pinterest pagina van Care2Match.

Grotere organisaties die continue veel nieuwe kandidaten moeten werven, werken steeds vaker met een Applicant Tracking System (ATS) en Artificial Intelligence (AI) die de brieven en cv’s scant op het gebruik van de juiste woorden. Dan wordt de eerste keuzeronde dus door een computersysteem gedaan en niet door een recruiter. Je kunt je voorstellen dat een dergelijk systeem een creatief opgemaakt cv minder goed kan beoordelen dan een duidelijk en overzichtelijk cv. En als jij niet de juiste woorden, functienamen en competenties gebruikt, kom je dus niet door de voorselectie.

Een ATS kan niet alle bestandtypes ‘lezen’. Wordt er in de vacature specifiek gevraagd om een cv in Word? Of PDF? Doe dit dan ook. Anders loop je de kans dat je cv niet herkent of gelezen wordt door het ATS.

Houd hier rekening mee als je bij grotere bedrijven solliciteert. (Extra informatie via deze link, deze link en deze link).

 ATS screening

 

Inhoud cv afstemmen op de vacature

Het is belangrijk dat je jouw cv afstemt op de vacature waarop je solliciteert. Gebruik feiten, vaardigheden/competenties en woorden die in de vacature staan om duidelijk aan te tonen waarom jij geschikt bent voor een bepaalde baan. Op die manier trek je de aandacht van de recruiter en denk je vanuit het bedrijf (wat hebben zij nodig?). Jij bent dé oplossing voor het probleem van de werkgever, dus maak alles simpel en hapklaar zodat ze niet eindeloos hoeven te graven in je cv.

Laat zien wie je bent en wat je brengt”, zegt recruiter Floor Nobels. “Je cv moet geen droge opsomming van feitjes zijn. Het moet je persoonlijkheid weerspiegelen. Het kiezen van een nieuwe werknemer is een zakelijke keuze, maar zodra twee personen even geschikt zijn, wordt er sneller gekozen voor de persoon die het meest sympathiek lijkt.” 

Cees Bakker van het Sollicitatielab adviseert werkzoekenden hun cv vooral met zorg te maken. “Je kunt niet volstaan met een standaard document dat op je computer staat. Voor iedere functie moet je dat cv aanpassen. Je moet onderzoek doen naar de vacature en het bedrijf, en op je cv uitlichten wat van toepassing is op die functie.

 

Werkervaring en resultaten

Ga niet uitgebreid je werkervaring beschrijven van banen uit de vorige eeuw, dan verlies je echt de aandacht van de recruiter. Beschrijf de werkervaring van (maximaal) de laatste 10 jaar wat uitgebreider. Leg de nadruk op de werkervaring die aansluit bij de vacature. Bij de banen die al wat langer geleden zijn, kun je volstaan met de naam van de werkgever en de functie die je toen had. Gebruik hedendaagse terminologie. Sluit aan bij de functietitel in de vacature.

Benoem ook vooral wat je hebt bereikt of wat jouw inbreng heeft opgeleverd en hoe je dat hebt gedaan, geef voorbeelden. Wat waren de functies en resultaten waar je echt trots op bent? Gebruik waar mogelijk cijfers om dit aan te tonen. Bijvoorbeeld: de omzet is gestegen met …%, … meer klanten, …% bespaard etc.

Noem ook vaardigheden met bepaalde (software) pakketten en benoem dit op meerdere plekken. Dat verhoogd de vindbaarheid als de recruiter op die zoektermen zoekt.

 

Jouw opleidingen

Voor opleidingen, certificaten en diploma's geldt: zijn ze ouder dan 10 of 15 jaar, laat de datum dan maar gewoon achterwege. Als de naam van een bepaalde opleiding is gewijzigd, gebruik dan de huidige benaming. Welke opleiding of cursus is nuttig voor de baan waar je nu gaat solliciteren? Geef deze dan extra aandacht.

 

Persoonlijk profiel

Schrijf een kort stukje tekst van vier tot zeven regels waarin je vertelt wie je bent en waar jij goed in bent. Het is belangrijk dat je geen containerbegrippen gebruikt zoals: geen 9-tot-5 mentaliteit, flexibel, klantgericht. Maar leg uit waarom jij dat bent en waar dat uit blijkt. Probeer te beschrijven wat jou aantrekkelijk maakt en doe dat op een authentieke manier. Psycholoog Roos Vonk maakt in haar boek De eerste indruk duidelijk dat je daarbij zelden te onbescheiden kunt zijn. “Kandidaten die aan zelfpromotie doen, worden als geschikter en competenter beoordeeld dan kandidaten die dat niet doen – ook al hebben ze objectief dezelfde ­kwaliteiten in huis.”

Het is dan ook een goed idee om samen met iemand die jou goed kent jouw cv te bespreken. Hij of zij ziet vast kwaliteiten in jou die jij nog niet hebt benoemd. Iedereen heeft competenties waarvan ze zelf vinden dat dat heel normaal is, maar die niet iedereen heeft. Je bent vaak te bescheiden!

 

Vrijetijdsbesteding wel of niet benoemen?

Hobby’s  en vrijwilligerswerk kunnen een goede aanvulling zijn op je cv. Recruiters willen ook weten wat jouw persoonlijkheid is en of jij goed past binnen de bedrijfscultuur en het team. Je kunt jouw hobby’s en/of vrijwilligerswerk ook gebruiken om een gebrek aan werkervaring op te vullen. Zo kun je laten zien dat je toch over de juiste competenties beschikt.

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren op een vacature als teamleider, maar hierin geen werkervaring hebt, kun je met een hobby als trainer toch aantonen dat je over de nodige organisatorische en communicatieve vaardigheden beschikt. En natuurlijk heeft een hobby te maken met dat wat jij het liefste doet. Als de kwaliteiten die je daarbij inzet ook nodig zijn voor een bepaalde functie, kan dit in je voordeel werken bij je sollicitatie.

 

Gat in je cv?

Leg uit hoe dat komt! Was je een tijdje mantelzorger? Had je een sabbatical? Heb je deze tijd gebruikt om na te denken en uit te zoeken wat de juiste richting voor jou is? Lees hier nog meer tips van Stralend solliciteren.

 

Geboortedatum wel of niet vermelden?

“Als oudere is het inderdaad een goed plan om geen geboortedatum te vermelden op je cv, zegt sollicitatiecoach Aaltje Vincent. „Als je die wel vermeldt, loop je de kans dat recruiters je leeftijd zien en je niet uitnodigen.

Als je je geboortedatum niet vermeldt, kunnen er twee dingen gebeuren. Ze kunnen denken: ‘Er staat geen geboortedatum op, dus deze sollicitant zal wel wat ouder zijn’, en klikken jouw cv weg. Maar ze kunnen het ook gaan lezen om uit te rekenen hoe oud je bent. In dat geval hebben ze jouw cv in ieder geval bekeken.”

Ook Prof. dr. Annet de Lange, hoogleraar aan de Open Universiteit, adviseert mensen van boven de vijftig op hun cv te zwijgen over hun leeftijd.”

Spellingcontrole

Tachtig procent van de sollicitatiebrieven bevat spelfouten. En dan kun je die uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek dus wel vergeten, het is misschien wel de nummer één afknapper. Laat je cv dus door iemand anders nakijken voordat je op die droombaan reageert!

Sla het document met een duidelijk en unieke naam op voordat je solliciteert, zodat de recruiter ziet dat jouw cv speciaal voor deze functie is opgesteld en niet een algemeen en standaard cv is.

Wil je nog meer tips? Kijk dan ook eens naar:

 

"Make it simple. Make it memorable. Make it inviting to look at. Make it fun to read!"

(Leo Burnett)

 

Deze blog verscheen voor het eerst op 10 mei 2018 en werd op 8 februari 2024 geactualiseerd.

 

Quotes Floor Nobels en Cees Bakker via: www.ad.nl/ad-werkt/zo-steekt-jouw-cv-er-met-kop-en-schouders-bovenuit~aba332ab/