Tips voor het vinden van jouw Droombaan

Als je iets wil veranderen in je loopbaan zul je aan de bak moeten. Het goede nieuws is, dat er verschillende hulpmiddelen bestaan om je te helpen ontdekken hoe die verandering er uit kan gaan zien. Begin met het einddoel voor ogen om jouw droombaan te vinden.

 

Einddoel

Steven Covey omschrijft het bijvoorbeeld in zijn boek "De zeven eigenschappen" als volgt : "Begin met het einde voor ogen." Hij vraagt je om je je eigen begrafenis voor te stellen. Wat wordt er over jou gezegd? Hoe zou jij herinnerd willen worden? Klinkt niet erg vrolijk, maar door deze oefening te doen kun jij ontdekken wat jouw belangrijkste waarden zijn. Waar draait het in het leven echt om voor jou? Als je dat helder hebt wordt het al makkelijker om te bepalen wat jouw volgende stappen zijn.

 

Curriculum Illusione

Een andere manier om dit te doen is het Curriculum Illusione. Dit is de tegenhanger van het CV. Waar het CV jouw opleidingen en werkervaring tot aan het nu beschrijft, kijkt het Curriculum Illusione terug. Vanaf het moment dat je terugblikt op jouw leven tot dit huidige moment in jouw leven. Het Curriculum Illusione is bedacht door kunstenaar Eric Wie (1967-2037) en bedoeld om inzicht te krijgen in het door jou gewenste leven en de daarbij behorende gewenste loopbaan. Hoe meer je in staat bent je toekomstige baan te beschrijven, hoe meer het je zal helpen dit ook te realiseren. Uiteindelijk krijg je een tijdlijn waarop staat wat je zou willen realiseren gerekend vanaf het einde terug naar waar je nu staat.

 

Moodboard

Je kunt ook een moodboard maken. Een moodboard is een groot vel met afbeeldingen, beelden en woorden die samen een sfeer en totaalimpressie geven van jouw toekomstige loopbaan. (tip: er zijn vele voorbeelden van moodboards te vinden via  Pinterest of via Google). Met deze oefening wordt je verbeeldingskracht aangesproken en ontdek je waardevolle informatie over jezelf.

Vragen die je daarbij kunnen helpen:

  • Welk werk wil ik in mijn ideale leven doen?
  • Wat is mijn ideale werkomgeving?
  • Hoe zie de ruimte waar ik werk eruit?
  • Werk ik in een fabriek, winkel, kantoor, thuis of juist buiten?
  • Hoeveel uur werk ik?
  • Werk ik alleen of werk ik samen met anderen?
  • Met wie werk ik dan samen?
  • Voor wie werk ik?
  • Voor welke vragen komen mensen bij mij?
  • Hoe is mijn balans tussen werk en privé?

Met een moodboard maak je je inzichten visueel. Je maakt een plaatje van de ideeën en gedachten die je in je hoofd hebt. Het is het verbeelden van je droom, je idee of je gevoel.

 

Verbeeldingskracht

Eerst zien, dan geloven. Pas als we in het doel geloven, vinden we de motivatie om in beweging te komen. En dat zien, het visualiseren kan je geweldig ondersteunen. Patti Dobrowolski inspireert je in dit filmpje van 10 minuten om je dromen en doelen te visualiseren en er vervolgens mee aan de slag te gaan. 

 

einddoel droombaan vinden

Wanneer je ontevreden bent over je huidige loopbaan kun je bovenstaande methodes gebruiken om veranderingen te visualiseren en een actieplan op te stellen. Als jij helder voor ogen hebt wat jouw doel is, kun je nl. ook de benodigde acties benoemen. Wat heb je nodig om jouw doel te bereiken? Wat heb je al en wat mis je nog? Mis je kennis? Welke opleiding of training zou je kunnen doen? Mis je ervaring? Kun je misschien ergens een tijdje stage lopen?

Zorg dat je weet wat je doel is en zet de benodigde stappen. Dat zal je helpen in het vinden van jouw droombaan en het solliciteren makkelijker maken. Jij weet dan nl. exact wat jouw meerwaarde is voor een organisatie en kunt dit in jouw cv en tijdens het netwerken benoemen en tijdens het sollicitatiegesprek of in jouw sollicitatievideo  met passie vertellen en de baan bemachtigen.

"Before we can built the world we want to live in, we have to imagine it. Greatness starts with a clear vision of the future."

(Simon Sinek)

 

Plaats reactie
Beveiligingscode Vernieuwen
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s